Role of media information in managing mass emotions in social communications of modern Ukraine (a brief overview as a statement of the question) - Demutska, Alevtyna (Актуальні питання масової комунікації, 2022)
Мета дослідження – довести наявність в українських сучасних соціальних комунікаціях практичних спроб у керуванні третім компонентом масовокомунiкацiйного послання – масовоемоційним. Адже у попередніх дослідженнях авторка доводила, що в основі природи соціальних комунікацій в сучасному диджитальному соціумі лежить єдність масової інформації, масової інтерпретації та масових емоцій. Важливо віднайти реальні спроби організаторів певних політичних дискурсів керувати масовими емоціями в соціальних комунікаціях за допомогою медіа.Головні висновки дослідження: підтвердилося наукове припущення щодо наявності в соціальних комунікаціях спроб керування масовими емоціями через аудіовізуальні та диджитальні вітчизняні ЗМК. В українських соціальних комунікаціях медіа мають ознаки використання комунікаційних технологій. Для того, щоб утворився рід колективної душі під час комунікації, комунікатори послуговуються традиційними медіа (телебачення та телешоу), адже вони забезпечують масову поінформованість у комунікаційному ланцюжку: зрозумілість знаку, зрозумілість тексту, всенародну інформованість через ЗМК, всенародну інтерпретацію, всенародне розуміння та розраховують на масову реакцію у вигляді масової емоції. Тому важливою є подальше завдання поглиблено дослідити наукову проблему функціонування масових емоцій у сфері соціальних комунікацій та глибше дослідити соціальні комунікації як сферу функціонування масових емоцій.Методи, що були застосовні під час дослідження для досягнення мети, - метод контент-моніторингу, порівняння, узагальнення, аналізу текстів.
Keywords: соціальна комунікація; масові емоції; масова інформація; індивідуальна та масова інтерпретація в соціальних комунікаціях