Образ українського військового у 2022-2024 роках і конективний принцип його формування - Захарченко, Артем; Лузан, Євген; Мачула, Ангеліка; Фурсенко, Марина (Актуальні питання масової комунікації, 2025)
Це дослідження доводить конективну, тобто, створену перш за все соціальними медіа, природу образу українського бійця. Для глибинного вивчення трансформації образу бійця нами використано поєднання кількісного дискурс-аналізу та якісного наративного аналізу. Дослідження показує, як за неповні 3 роки імідж представників війська зазнав глибинних наративних трансформацій, зокрема й коригування тональності: якщо в перші місяці після 24 лютого 2022 року найпопулярнішою була констатація звитяжності, ефективності та професійності військових, то в подальшому зростала увага й до негативних рис: радянського способу мислення, нехтування підготовкою чи ризиками, токсичності спілкування та методів роботи тощо. Вивчення авторів таких суджень дало можливості стверджувати, що образ бійця в соцмережах значною мірою залежить від того, які користувачі в цей момент з більшою готовністю цей образ формують, а також від важливих суспільних подій, які запускають його обговорення.
Keywords: стратегічні комунікації; стратегічні наративи; російсько-українська війна; Збройні сили України; образ військового