Трансформація медіанаративів у висвітленні діяльності сектору безпеки та оборони України - Братина, Захар (Актуальні питання масової комунікації, 2025)
Мета статті – з’ясувати трансформацію медіанаративів у висвітленні діяльності сектору безпеки та оборони України в умовах російської агресії. Розглянуто історичну еволюцію оборонної журналістики — від радянських традицій і маргінального статусу військової тематики у перші десятиліття незалежності до формування системної моделі інформаційного супроводу війни після 2014 року. Особливу увагу приділено періоду повномасштабного вторгнення у 2022 році, коли журналістика стала ключовим елементом інформаційного фронту. Виявлено основні медіанаративи сучасної воєнної журналістики: героїзації, журналістики пам’яті, міжнародної солідарності та наративу стійкості. З’ясовано їхню роль у мобілізації суспільства, формуванні історичної пам’яті та залученні міжнародної підтримки. Проаналізовано головні виклики інформаційного середовища: поширення дезінформації, баланс між свободою слова і потребами безпеки, вплив цифрових платформ, небезпеку для життя журналістів. Окремо розглянуто інституційно-правові рамки, що визначають співпрацю журналістів із сектором безпеки: Доктрину інформаційної безпеки (2017), Стратегію кібербезпеки (2021), діяльність Центру протидії дезінформації. Показано, що практика української оборонної журналістики поступово наближається до стандартів НАТО у сфері StratCom та Public Affairs. Окреслено внутрішні виклики інтеграції українських медіа у євроатлантичний простір — економічну залежність, кадровий дефіцит, ризик надмірної мілітаризації журналістики. Разом із тим визначено перспективи розвитку: поглиблення співпраці з НАТО, розбудова міжнародних партнерств, створення освітніх програм з воєнної журналістики, цифрова трансформація та оновлення етичних кодексів. Узагальнено, що трансформація медіанаративів у сфері безпеки та оборони є не лише відображенням воєнних викликів, а й важливим чинником інформаційної політики та євроатлантичної інтеграції України.
Keywords: медіанаратив, оборонна журналістика, стратегічні комунікації, НАТО, інформаційна безпека, воєнна журналістика, дезінформація