Порівняльний аналіз висвітлення російсько-української війни на арабських новинних сайтах у 2025 році: Al Jazeera проти Al Arabiya - Теніу, Сумія; Фадлун, Амель; Буанан, Асма; Мадуї, Мер’єм (Актуальні питання масової комунікації, 2025)
У цій статті розглядаються тенденції висвітлення російсько-української війни на двох арабських веб-сайтах, Al Jazeera та Al Arabiya, через три роки після її початку. Дослідження має на меті досягти таких цілей: проаналізувати та кількісно оцінити медіаконтент, пов'язаний з війною, на цих двох основних арабських новинних веб-сайтах, а також провести порівняльний аналіз медіаконтенту на обох новинних веб-сайтах, зосереджуючись на темах, проблемах та тенденціях висвітлення. Метод. Для аналізу та кількісної оцінки медіаконтенту, опублікованого на веб-сайтах Al Jazeera та Al Arabiya, було використано контент-аналіз для дослідження 99 медіаконтентів з обох веб-сайтів, опублікованих у період з 24 лютого 2025 року по 24 червня 2025 року. Результати. Було помічено, що обидва веб-сайти в основному зосереджувалися на політичних темах війни; по-друге, обидва веб-сайти продемонстрували акцент на військовому аспекті. Гуманітарна сфера посіла третє місце, тоді як економічне висвітлення було відносно низьким. Обидва веб-сайти продемонстрували спільну тенденцію зображувати Україну в більш сприятливому світлі, одночасно зображуючи Росію більш негативно. Однак ступінь інтенсивності та редакційне фреймування між двома ЗМІ відрізнялися. Висновки. Обидва вебсайти займалися різними питаннями російсько-української війни, включаючи політичні, військові, гуманітарні, соціальні та економічні, з різним рівнем уваги. Висвітлення російсько-української війни як Al Jazeera, так і Al Arabiya було загалом певною мірою об'єктивним. Однак ретельний аналіз тенденцій висвітлення свідчить про незначну упередженість на користь української точки зору.
Keywords: російсько-українська війна, Аль-Джазіра, Аль-Арабія, проблеми, тенденції, медіа і масова комунікація