Сучасні цифрові технології медіакомунікації в соціальних мережах: типологічна класифікація - Бондар, Юрій; Штельмах, Павло (Актуальні питання масової комунікації, 2025)
У дослідженні розглядаються новітні технології комунікації цифрової епохи, що змінюють способи та ефективність донесення інформації до аудиторії ЗМК. У науковій літературі спостерігається фрагментарність у визначенні меж, термінології та класифікації засобів донесення інформації у цифрову добу, що зумовлює потребу в уніфікованому підході до аналізу новітніх комунікаційних практик. Мета статті – оглянути наукову літературу, що стосується теми сучасних технологій масової комунікації, здійснити класифікацію новітніх технологій донесення інформації в цифровому середовищі та визначити ключові вектори їх застосування в контексті масової комунікації. Автори розглядають соціальні медіа, стримінгові сервіси, деякі рекламні платформи, інструменти автоматичного перекладу, платформи аналітики та краудсорсингу як частину сучасних комунікаційних технологій. Методологія базується на теоретичному аналізі, контент-аналізі, типологічному та порівняльному методах. У межах дослідження сформовано типологічну структуру новітніх технологій комунікування за критеріями: формат комунікації, ступінь автоматизації, роль аудиторії, характер персоналізації та алгоритмічного контролю. Результати дослідження можуть бути застосовані в розробці стратегій медіаменеджменту, інформаційної політики та цифрової безпеки. Вони також сприяють формуванню наукового базису для подальших досліджень у сфері медіакомунікацій в умовах цифрової трансформації соціальних комунікацій.
Keywords: соціальні медіа, сучасні цифрові технології, новітні інформаційні технології, соціальні мережі, стримінгові платформи