«Війна проти невидимого фронту»: наративи про ЛГБТК+ в коментарях Instagram і TikTok - Поліщук, Леонід (Актуальні питання масової комунікації, 2025)
У статті аналізується динаміка онлайн-дискурсу навколо ЛГБТК+ спільнот в коментарях українських соціальних мереж (Instagram, TikTok) в умовах повномасштабної війни Росії проти України. Метою дослідження є ідентифікація, класифікація та аналіз домінантних наративів, що відображають сприйняття ЛГБТК+ людей в онлайн-просторі, а також аналіз тональності обговорень та її залежності від платформи. У роботі застосовано гібридний метод: на основі корпусу з 600 коментарів під 20 віральними відео було проведено кількісний контент-аналіз із застосуванням аналізу тональності, а також якісний дискурс- та наративний аналіз для виявлення глибинних смислових структур. Результати демонструють виражену поляризацію думок в онлайн-коментарях: 45% з них були позитивними, 38,2% – негативними, 16,8% – нейтральними. Виявлено статистично значущі відмінності між платформами: TikTok є простором більшої солідарності, тоді як Instagram демонструє вищий рівень конфліктності. Ідентифіковано п’ять домінантних наративів, що структурують публічну комунікацію, центральним з яких є конфлікт між наративом рівності та різними формами опору, що посилює вразливість ЛГБТК+ спільнот. Висновки дослідження демонструють, що попри значний рівень ворожості, загальна динаміка висловлювань у соцмережах в умовах війни свідчить про поступове посилення підтримки ЛГБТК+ спільнот. Це вказує на розбіжність між тональністю онлайн-реакцій та даними попередньо проведених соціологічних опитувань. Цей процес є важливим маркером ціннісної трансформації українського суспільства. Практичне значення роботи полягає у наданні рекомендацій для медіа та платформ щодо посилення цифрової інклюзії.
Keywords: ЛГБТК+, контент-аналіз, наративний аналіз, соціальні мережі, онлайн-коментарі, TikTok, Instagram, війна