Європейська філософська думка як методологічне підґрунтя дослідження українських онлайн-медіа у сфері прозорості публічних закупівель - Дармостук, Ігор; Шевченко, Вікторія (Актуальні питання масової комунікації, 2025)
У статті оглянуто європейські філософські та соціально-комунікаційні підходи, які формують теоретичну основу для дослідження прозорості публічних закупівель в контексті діяльності онлайн-медіа в Україні. Мета статті – з’ясувати прдатність філософсько-методологічної бази для інтерпретації діяльності онлайн-медіа в Україні (як чинника забезпечення прозорості публічних закупівель) через аналіз концептів публічності, влади, комунікації та соціального простору у працях європейських філософів. Методи дослідження: аналіз праць представників Франкфуртської школи (Габермаса, Маркузе), а також філософів сучасної європейської критичної думки (Фуко, Арендт, Жижек, Бурдьє, Лефевр, Шюц, Берґер і Лукман), у яких розглядаються концепти публічності, влади, комунікаційної дії, соціального простору та критичного пізнання. Ці ідеї уможливлюють розробку методологічного підходу, який дає змогу через концептуалізацію «міри» (як філософської категорії, що поєднує кількість і якість) дослідити, наскільки онлайн-медіа в Україні реалізують свій потенціал бути чинником прозорості публічних закупівель. Огляд охоплює 13 джерел: монографії, класичні філософські праці, статті, а також публікації у відкритому доступі за 1964–2024 рр. Допоміжну функцію в аргументації виконують емпіричні матеріали українських медійних організацій (зокрема Dozorro, ІМІ, MDF), які ілюструють конкретні аспекти медійної практики. У результаті показано, що філософські концепції публічності й комунікації дають змогу інтерпретувати онлайн-медіа не лише як інструмент інформування, а як складову частину суспільного механізму публічного контролю з чітко окресленою соціальною функцією, що визначає їх участь у забезпеченні прозорості бюджетних процесів.