Le Monde про Україну в умовах війни: проблемно-тематичний аспект - Желіховська, Наталія; Грицайко, Марина (Актуальні питання масової комунікації, 2025)
У цій статті розглядаються тенденції у висвітленні Le Monde подій в Україні та їх глобальні наслідки під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Дослідження було спрямоване на досягнення таких цілей: проаналізувати точку зору французьких медіа на збройну агресію Росії проти України; кількісно оцінити статті Le Monde про війну в Україні; визначити теми та проблеми у висвітленні Le Monde українських реалій; а також порівняти статті Le Monde, опубліковані з лютого до квітня у 2022, 2023 та 2024 роках. Метод. Було проведено огляд літератури, щоб дослідити погляди українських науковців на об’єктивніть та точність медійних повідомлень. Моніторинг виявив статті Le Monde, присвячені українській тематиці. Контент-аналіз визначив кількість, тематику та проблематику цих статей, а також наявність російського пропагандистського наративу. Проведено порівняльний аналіз статей, опублікованих у Le Monde протягом лютого – квітня 2022, 2023 та 2024 років. Результати. У період з лютого до квітня кожного року з 2022 по 2024 рік Le Monde опублікувала 57 статей про російсько-українську війну. З них 28 були присвячені військовій тематиці, 14 – економічним, 15 – соціально-політичним. Кількість статей про економічні наслідки війни за цей період зменшилася, що свідчить про відносну стабілізацію в Україні та в усьому світі. Висвітлення війни зросло у 2023 році, відображаючи активізацію міжнародного співробітництва, підтримку України Заходом і підготовку до українського контрнаступу. У 2024 році суспільно-політичне висвітлення суттєво зросло через необхідність реагувати на мінливий міжнародний ландшафт на тлі тривалої агресії Росії проти України та зростаючої загрози вторгнення в інші європейські країни. Висновки. Висвітлення Le Monde України відображає прагнення до об’єктивності та надійності. Газета послідовно засуджує збройну агресію Росії проти України та уникає наративів російської пропаганди. Проаналізовані статті демонструють ретельний і всебічний аналіз російсько-української війни та її економічного, соціального та політичного впливу на Україну та світ у Le Monde.