Методичні підходи до вивчення функцій музичних новинних заставок - Різун, Арсен; Бєлінська, Інна (Актуальні питання масової комунікації, 2025)
Стаття присвячена описові методичних підходів до вивчення функцій музичних новинних заставок на радіо. У цій статті продемонстровано також апробацію нового методичного підходу до вивчення комунікаційної функції заставок методом кореляції показників електроопірності шкіри, варіабельності серцевого ритму та пульсу у молодих людей у віці 20-26 років з музичними новинними заставками. Метод. Було проведено аналіз наукових джерел, в яких висвітлювалися методичні підходи до вивчення музичних заставок. Для формулювання висновків щодо відображення у науковій літературі питання методичних підходів застосовувався аналіз обраних джерел, класифікація результатів аналізу та їх узагальнення. Результати. Аналіз доступних наукових джерел засвідчує, що не існує спеціальної апробованої та описаної методики для дослідження функцій заставок, зокрема власне комунікаційної функції. Запропонована у статті методика дослідження є оригінальною і вимагає апробації. Метою застосування методики кореляції є визначення порядку проведення досліджень із використанням електрофізіологічних методів для вивчення прихованих функцій музичних новинних заставок у вигляді неконтрольованих суб’єктами дослідження медіаефектів. Висновки. Запропонована методика дозволяє зрозуміти ефективність музичних новинних заставок у впливі на аудиторію. У цілому функціональний аналіз допомагає визначити, наскільки ефективно заставки виконують свої функції у медіа та дає змогу оптимізувати їх для підвищення впливу на слухачів і глядачів