Популізм у ЗМІ під час війни Росії в Україні - Зражевська, Ніна (Актуальні питання масової комунікації, 2025)
Російська агресія проти України значною мірою відбувається через вплив популістських матеріалів у ЗМІ. Використання медіа-платформ для популістських меседжів посилює їхній вплив на аудиторію, створюючи так звані «арки» – поширені міфи, що покликані доносити пропагандистські меседжі до аудиторії мовою ЗМІ. Популізм сучасного російського уряду забезпечує йому високий рейтинг саме завдяки телевізійному мовленню, онлайн-виданням та блогосфері, які, як відомо, пов’язані з пропагандою, фабрикою тролів та медіа-мануфактурою, що постачають проурядові меседжі громадянам у публічній сфері. Головна мета цього матеріалу – показати, як російський офіційний популізм, що стосується війни Росії з Україною, транслюється через російські ЗМІ. Ми розглядаємо, як формуються популістські меседжі на рівні президента Путіна та його оточення, ідеологів-інтелектуалів та контрольованих ЗМІ. Висновки. Вивчення медіа-популізму є важливою складовою забезпечення інформаційної безпеки держави. Розуміння того, як ЗМІ можуть бути використані для дестабілізації ситуації та маніпулювання суспільною свідомістю, допомагає у розробці ефективних захисних заходів.