Потенціал платформи YouTube для популяризації читання серед підлітків: дослідження кейсів - Ковальова, Олександра (Актуальні питання масової комунікації, 2025)
У статті представлені результати дослідження медіамоніторингу контенту читацької спільноти «буктьюб» на платформі YouTube. Дослідження також передбачає розробку рекомендацій для зацікавлених сторін. Метод. Медіамоніторинг українського буктьюбу було проведено за допомогою платформи моніторингу та аналітики соціальних медіа і онлайн-ЗМІ, яка використовує штучний інтелект, YouScan. Період моніторингу охоплює вересень 2022 року — серпень 2023 року. Загалом було проаналізовано 7866 публікацій, з яких сформовано 10 кейсів з публікацій із найвищим рівнем залучення за період моніторингу (вподобайки, коментарі, репости, перегляди). Результати. Дослідження виявило стійке зростання кількості згадувань хештегу #буктьюб_українською (BookTube in Ukrainian) протягом досліджуваного періоду, що свідчить про постійний інтерес і активність читацької спільноти «буктьюб». У контексті зниження рівня читацької грамотності, зафіксованого дослідженням PISA-2022, автор розглядає платформу YouTube як інструмент для переосмислення читацьких практик. Дослідження базується на аналізі десяти кейсів, які представляють різні аспекти літературного контенту: аналітичні огляди творів, полеміка навколо популярних книг, рекомендації авторів і презентації особистих бібліотек. Висновки. Результати свідчать, що YouTube сприяє не лише популяризації літератури, але й розвитку критичного мислення, емоційного інтелекту та пізнавальних навичок. Унікальна можливість створення тривалих і детальних відеоформатів дозволяє підліткам глибше взаємодіяти з літературою, розвивати аналітичні здібності та сприймати читання як емоційно насичений і пізнавальний процес. Книжкові блогери, які виступають амбасадорами читання, відіграють роль не лише популяризаторів книг, а й трендсеттерів сучасної читацької культури, мотивуючи підлітків через емоційну взаємодію з текстами. Автор акцентує на важливості інтеграції контенту буктьюбу у стратегії розвитку читання. Це відкриває перспективи для створення партнерських програм між освітніми закладами, бібліотеками та книжковими блогерами, що сприятиме побудові інтерактивної екосистеми для підтримки читацької культури молоді. Відтак, YouTube виступає не лише засобом популяризації літератури, а й інструментом трансформації культурних практик та адаптації читання до умов сучасного цифрового середовища.